Mansförakt

Den vänsterfeministiska hegemonin vi har för tillfället tar sig bl.a uttryck i att det numera är helt fritt fram att förolämpa män. Det hör nästan till normal ton. Ingen reagerar om man offentligt framställer män som onda, fjantiga eller rent allmänt dumma. Detta ser vi i underhållningsvärlden, reklamen men också i den politiska debatten. Förolämpning som skulle väcka väldig vrede om det riktade sig mot kvinnor eller någon viss etnisk folkgrupp ingår i det normala samtalet.

 Detta ständigt pågående förolämpande av män maler ner den ömsesidiga respekten mellan män och kvinnor. En respekt som är förutsättning för jämställdhet.

 Jag belyser detta genom att här ta upp exempel på detta mansförakt. Jag tar fram sådant som finns i prestigemedia som radio och TV och tidningar.

Här ovan ett bildexempel. Så här ser en av våra större tidningar på mannen

 

 

Dagens Nyheter 2022 03 01

BÖCKER

Eva Franchell har skrivit biografi om Anna Lindh:

Anna Lindh mötte en hel del sexism. Även efter att hon blivit utrikesminister teaterviskades det bland ambassadörerna: ”Hon har i alla fall snygga ben.”

För varje nytt uppdrag och varje ny fråga, var hon tvungen att bevisa sig, säger Eva Franchell.

– Igen och igen. Men jag tror nog hon tyckte det var lite kul att bråka med gubbhyllan också.

………………….

 Polisutredningen fick så att säga berätta historien om Annas död, och då handlade det ju enbart om att vi gick från den klädbutiken, till den och den… Hon blev en ”shoppande kvinna” i berättelsen. Den detaljen levde kvar på något sätt, och växte. Resten bleknade i jämförelse, glömdes bort.

Min kommentar: Så Anna Lindh mötte sexism? Kanske det även om det inte är mitt intryck av den allmänna debatten om henne. Och inte har jag mött en allmän bild av henne som ”en shoppande kvinna”. Men vad ska man då säga om det förnedrande uttrycket ”gubbhylla”.

 

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad 2022 01 25

Ledare, Moa Berglöf

Män talar mer än kvinnor i Lunds kommunfullmäktige. Det kan ju vara värt att notera. Det är ju ett problem. Hade det istället varit kvinnor som talade mest hade det ju varit ett exempel på jämställdhet.

Eftersom det är ett problem ska det åtgärdas. ”Men för att komma till rätta med de manliga pratkvarnarna….”

Alltså ingen analys av vem eller vilka som talar för mycket och onödigt. Bara konstaterandet; Du är man, Du talar, därmed är Du en pratkvarn.

 

 

Christine Lagarde, Europapodden 2021 12 18

Europas mäktigaste kvinnor

Christine Lagarde, Europeiska Centralbankens ordförande, kommenterar Lehman Brothers konkurs med att det hade gått bättre om där varit några sisters med.

Hon följer alltså traditionen att så snart något misslyckas så beror det på män. Nu väntar jag på att höra om något framgångsrikt företag att deras framgång beror på att det leds av män. Jag lär får vänta.

SVT 2021 11 17

Ett inslag i Politikbyrån. En undersökning visar att män i riksdagen i genomsnitt talar längre tid än kvinnor. Vad säger detta? Jo enligt de tre gästerna, etablerade kvinnliga journalister och statsvetare, så beror det på att män är väldigt bra på att ordbajsa och gillar att lägga ut texten och snacka. Detta följdes av allmänt hånflin.

Har alltså inte jämställdhetsdebatten kommit längre än till att handla om att håna och förlöjliga män?

Jag sände detta i ett mejl till en av deltagarna; statsvetaren Katarina Barrling och fick följande svar:

Hej,

Tack för ditt mejl!

Har inte sett programmet. Men rent generellt är jag övertygad om att ingen debatt vinner på att man hånar och förlöjligar människor.

Med vänlig hälsning,

Katarina Barrling

Docent

Mitt svar

Utmärkt! Då väntar jag mig bättring.

Lena Melin, Aftonbladet, var värst. Det var hon som talade om män som ordbajsar. Fast där finns ingen bättring att hoppas på

Tack för att Du svarade

Hälsningar

Ragnar Arvidsson

Dagens Nyheter, 2019-11-07

Killräckligt

 

Det räcker inte med att ha uppfunnit ordet ”killgissa”, alltså att det killar/män säger inte är mycket värt, nu kommer nästa variant; ”killräckligt”. Det betyder att killar/män inte gör ordentliga jobb. De gör mindre än kvinnor och tycker att det räcker.

Åsa Beckman, Biträdande Kulturchef på Dagens Nyheter, är väldigt duktig, ansvarsfull och toppresterande. Det säger hon själv så det får vi väl tro. Kring sig ser hon andra som också är på topp. Kvinnor. Sedan finns det de som kvinnor måste dras med som inte uträttar så mycket. Killar/män. De är nöjda med att inte göra så mycket. Kräver inte så mycket arbete. Tycker att det är tillräckligt med det som är halvdant. Killräckligt.

Jag vet vad som är tillräckligt. Åsa Beckmans självtillräcklighet.

 

Killgissa

Mejl till Åsa Wikforss,professor i teoretisk filosofi och nyvald ledamot av Svenska Akademin

Du deltog i Hållbarhetsforum 20191029

Du talade om öppenhet och att ta till sig vetande. Men Du tar inte till Dig vad någon som tillhör en annan grupp än Din egen har att säga. Du talar om ”killgissa”. Alltså, det jag och andra av min sort säger har inget värde eftersom jag är kille/man. Seminariet handlade om faktatillit. För Dig är alltså faktatilliten beroende på kön, inte på en värdering av vad som sägs. Du talade om att illasinnade kan underminera tilltron till källor. Du underminerar tilltron till killar/män.

Eller så var det så att det bara var något Du råkade slänga ur Dig. Något som florerar i det allmänna samtalet. Då är Du en del av det problem som Du är satt att lösa. Detta att påståenden/omdömen/förklenande epitet oreflekterat mångfaldigas och därmed görs till sanningar.

Hälsningar

Ragnar Arvidsson

 

Hej Ragnar,

 

Tack för ditt brev! Jag håller med dig om att termen är problematisk och man ska inte använda den hur som helst (minns faktiskt inte att jag använde den på Hållbarhetsforum).  Termen ’killgissning’ implicerar förstås inte att allt män säger är ogrundat utan bara att det finns en viss typ av gissningar som företrädelsevis läggs fram av män. Men det är kanske illa nog. Jag är mer nyanserad i min Performance Lecture på Dramaten. Där noterar jag att termen är en smula elak och att det inte alls är så att enbart killar ägnar sig åt att självsäkert uttala sig om saker som de inte vet så mycket om.

 

Och givetvis anser jag inte att man inte kan lita på män när det gäller fakta. Tvärtom, jag pratar mycket om att vi måste lita på forskarna och av dem är merparten fortfarande män.

 

Hälsningar,

Åsa

 

Hej Åsa 

Tack för att Du svarade! Jag är inte alls ömfotad men vi har fått en kultur där det är fritt fram att komma med förolämpningar mot män. Grabbigt, manligt och gubbigt används som allmänt nersättande omdömen. Detta kan vi inte bara finna oss i. På samma sätt som att man bör reagera när någon talar om alternativa fakta eller den judiska konspirationen bör man reagera mot mansförakt.

PS

Jag har läst Din bok ”Alternativa fakta”. Alldeles utmärkt.

 

Håller med! Och så roligt att du läst min bok.😊

/Åsa

 

 

Anna Kinberg Batra. Bok ”Inifrån”

”Memoarer förknippar jag med mer eller mindre självupptagna män”

 

Kommentar: Hur kan man leda en organisation och förvänta sig allas respekt om man förknippar självupptagenhet med män.

 

SVT Partidebatt inför EU-valet maj 2019

KD´s toppkandidat Sara Skyttedal använder uttrycket ”killgissa”. Det betyder att det en kille/man säger är som en gissning, alltså inget att ta fasta på.

Helsingborgs Dagblad Kultursidan 2019 03 12

"Jag är ju man.  Män beter sig jävligt illa."

 Kommentar: Åter ett exempel på hur långt normaliseringen av mansföraktet har gått.

Allerums Golfklubb, ordförande Alison Dieden

SVT, Regionalnytt 20180830

Allerums Golfklubb anordnar en internationell stortävling för enbart kvinnor. Det kallas jämställdhet.

Klubben gör mer. Man synar sina normer och attityder. De är gjorda av män för män. Istället för dessa manliga normer vill man ha normer som tilltalar kvinnor. Man vill vara öppna, vänliga och opretentiösa.

Då fick vi veta det. Män vill ha klubbar som är slutna, ovänlig och pretentiösa.

Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan 2018-07-21

En helt vanlig dag

Det är en helt vanlig dag i juli. En lördag. Som vanligt sitter jag vid frukostbordet och läser min dagliga tidning. Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan. En av Sveriges största tidningar. Inget särskilt har hänt och friden råder. 

En helsidas ledarartikel har titeln ”Läs som ett fruntimmer”. Visst, så är det. Kulturen bärs upp av kvinnor och kvinnor läser mest och döttrarna tar efter. Männen och pojkarna måste skärpa sig.  

Sedan ser jag på kultursidan ett reportage från tennisveckans Båstad. Reportern avlyssnar ett samtal på en bar. Några män talar nedsättande om kvinnor. Det finns all anledning att kritisera hur de uttrycker sig.  

På insändarsidan är där ett långt inlägg som pryds med bild på skribenten och dessutom en bild som illustrerar det som skrivs. Skribenten klagar på mansplaining, dvs män som förklarar för en kvinna det hon redan vet. 

Var och en av dessa inslag kan motiveras. De tre kvinnorna som skrivit har var och en sin poäng. Visst behöver män läsa mer och bli föredömen för sina pojkar. Men skulle det vara möjligt att skriva något liknande om att kvinnor behöver ta sig i kragen och göra något mer för sina barn? 

Och förekommer det aldrig att kvinnor talar nedsättande om män eller i övrigt yttrar sig olämpligt. Vore det något för kultursidan? 

Jo det kan vara jobbigt när någon berättar något och det inte går att få stopp på snackandet trots att man ger tydliga signaler om att det där vet jag redan. Men då skall jag berätta något för insändarskribenten. Eftersom hon tydligen inte har någon som helst vetskap om den sak jag kommer att förklara är det inte mansplaining. Jag kommer att säga att även kvinnor kan hålla sådana föredrag.  

Vi har en norm om att det är som det ska vara att man talar positivt om kvinnor och negativt om män. Det hör till och vi låter det ske. Men vad händer med samhällsklimatet när detta är det normala och hur kan pojkarna ta sig fram när de känner att de betraktas som problem.  

Och det var en normal dag med en normal tidning. Sedan följer fler dagar med normala tidningar och normala radio och TV-program.

Liberala Studenter har valt psykisk ohälsa som den högst prioriterade fråga när vi nu går in i valrörelsen. Det skriver Natalia Rylander, Ida Arnstedt och Anton Johansson.

Kommentar: Det borde egentligen vara ointressant med könsfördelning. Den som har psykisk ohälsa skall ha hjälp oavsett kön. Kan det vara mer självklart? Men skall vi ändå se på statistiken så finns det en objektiv siffra. Och det är antalet självmord. Ca två av tre självmord av unga görs av män.

Gudrun Sjödén i Svenska Dagbladet 2018 03 14

Klädskaparen och företagaren Gudrun Sjödén har av vissa fått våldsam kritik. Hon pekar på detta att många kvinnor får låg lön och låg lön inte beror på patriarkatet utan på kvinnorna själva. De har valt ett bekvämt liv. Dessutom har många satsat på hemmet istället för jobbet och det får konsekvenser.

Kritiken är inte nådig. Smutsigt, hån mot kvinnor, aldrig köpa hennes kläder mer.

Samtidigt säger Gudrun Sjödén: "Vill du få saker gjorda – anställ en kvinna! Vill du ha någon som pratar – ta då en man!" Vilken har reaktionen blivit på det? Ingen!

Alltså, att säga att den kvinna som satsar mindre på jobbet får mindre lön är ett angrepp på kvinnor. Att håna och odugligförklara män är bara som det skall vara.

Killgissa

Språkrådet har listat ett antal nya ord i vårt språk. Ett av dem är killgissa. Det betyder att påstå något som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om, men egentligen bara gissar.

Det följer efter ett sådant ord som ”mansplaining” som betyder att män förklarar något som kvinnan redan vet.

Det ord har omärkt och okritiskt kommit in i vårt språk. Men gillat av dem som noterat det. Som Helsingborgs Dagblad 2018-01-06 på Kultursidan där skribenten nu har vet vad hon skall säga; ”Äh håll käften, du bara killgissar!” blir melodin för 2018.

Mansföraktet är en del av vårt språk.

Radio P1 God morgon världen 2017-10-29. Panelelen.

Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, i diskussion om att eventuellt höja pensionsåldern.

”Här finns en klassfråga men också en könsfråga. Medellivslängden för kvinnor har inte har inte alls ökat lika mycket som för män”

Kommentar: Medellivslängden för kvinnor är högre än för män. Om denna skillnad minskar ses det som en orättvisa.

Statsminister Löfvéns sommartal 2017

 2015 delade jag scen i Central Park i New York med Beyoncé. Det var mäktigt för en kille från Ö-vik. Beyoncé är en ikon för många unga. Därför är det så viktigt att just hon säger:

 ”Vi måste lära våra pojkar jämlikhet och respekt, så att när de växer upp så blir jämställdhet ett naturligt sätt att leva. Och vi måste lära våra flickor att de kan nå hur långt som helst.”

Kommentar: Men problemet är ju tvärtom att det är pojkarna som inte fått lära sig att de kan nå hur långt som helst. Flickorna vet detta och har blivit lärda detta, men pojkarna inser inte sin potential och blir kraftigt frånsprungna.

Sommar i P1 2018-08-18

 Annakarin Nyberg. ……Om kampen mot gubbar som använder härskarteknik och mitt krig mot en cancerknöl.

Kommentar: Här kommer nästa ibland sommarpratarna. Nästa som ser det negativa i manssläktet. Gärna att jämföra med cancer.

Sommar i P1. 20170807

Barbro Ehnboms sommarprogram handlar om dagar på Wall Street och nätter på studio 54 med jet-set folket. Om att stå ut i en mansvärld och leva under devisen ”Work hard play hard”.

Kommentar: Nu väntar jag på någon som skall berätta om hur svårt det är att leva i en kvinnovärld. Jag lär få vänta.

Helsingborgs Dagblad 2017-07-14, Ledare

Dödsolyckor på jobbet drabbar i nio av tio fall män. Det finns ett machoideal som skapar risk och oförsiktighet.

Kommentar: En intressant ledare. Tar upp att mäns arbete många gånger lönesätts bättre än kvinnodominerade arbeten. Pekar på att män oftare arbetar i privat sektor som viktig anledning. Så kommer detta på slutet om att män omkommer i arbetsplatsolyckor i långt större utsträckning än kvinnor. Utmärkt att det tas upp. Alltför sällan nämns detta. När man tar upp skillnader mellan mäns och kvinnors villkor på arbetsmarknaden borde detta tas med som en faktor.

Men sedan kommer nästa mening om machoideal. Det går alltså inte att rakt av konstatera att här har vi något som missgynnar män, utan man måste tillägga att det egentligen är männens eget fel.

Expressen 2017-05-14

Clara Lidström

Vad ska vi göra åt alla gubbglin?

 Det finns så otroligt många gubbglin. Jag möter dem överallt.

---. Gubbglinen reser sig upp i mittgången innan skylten med säkerhetsbältet har släckts, stöter portföljen i huvudet på femåringen och tränger sig förbi. Vid bagageutlämningen klarar de inte av att stå bakom den gula streckade linjen utan precis som barn måste de tränga sig längst fram. Där står de och tittar nyfiket på bandet och blockerar samtidigt sikten för alla andra.

- - - -

Överallt ser jag män som inte är vana vid att bereda plats för någon annan än sig själv. Som beter sig värre än småglin.

Vi skickar småglin till förskolan där får de öva socialisering, turtagning och att tvätta händerna innan maten.

Vad ska vi göra åt alla gubbglin? Hur ska vi komma tillrätta med dem?– Nej, Göran, du får inte tränga dig före i kön.

– Nej, Roland inte peta dig i näsan och rapa efter maten.

– Nej Jan, inte pilla i kalsongerna bland folk.

– Nej, Kurt, du kan inte prata jättehögt i din telefon och sitta så där konstigt att hon bredvid dig inte får plats.

- - -

. Frågan är när dessa gubbar ska sluta curlas?

Kommentar: Ytterligare ett exempel på nationalsporten att håna män. På hur kritik mot dåligt uppträdande vänds till ett vapen mot fienden: män.

 Vad händer med det uppväxande släktet som ständigt får sig imatat bilden av män som en sämre sort som skall uppfostras till att bli som folk.

Regeringen 2017-02-21

Artisten Zara Larsson har fått regeringens musikexportpris. Hon får det för sina stora internationella framgångar.

Inte så märkligt med det, men i motiveringen framförs också att hon ”som språkrör för kvinnors rättigheter, gör henne till en förebild för det moderna Sverige.”

Handelsminister Ann Linde, som delade ut priset, framhåller att hon har blivit en förkämpe för tjejers rättigheter och för jämställdhet. Zara uttrycker det väldigt rakt och det får stor betydelse för tjejer.

Kommentar: Zara Larsson har gjort uttalande som blivit väldig kända om att hon hatar, hatar killar.

Vi får alltså veta att regeringen anser att jämställdhet är att hata killar och att det hatet gör att Zara är en förebild för Sverige och någon för tjejer att lyssna till

 

 

The Economist Sverigesektion från Dagens Industri 2016-12

Artikel ”Kvinnorna tar befälet Maktskifte i styrelserummet”

 

”Nästa generation av kvinnliga direktörer kan börja leda på ett annat sätt. Äntligen kan samförstånd och emotionell intelligens börja prägla styrandet. Världen blir något mindre bombastisk och spel för galleriet och skryt mindre viktigt.”

 Kommentar: Tydligt att det är en internationell trend att framställa män som en sämre sort än kvinnor.

 

Helsingborgs Dagblad 2016-07-26

 

”Jag skäms för att jag är man”

 ”Jag skäms också över de män som säger att det gäller inte alla män”

 Detta skrev i en insändare en vänsterpartistisk kommunalpolitiker.

 Kommentar: Kan man komma längre i kampen mot män än att män av sig själva inser sitt lägre värde? Jag är bekymrad över att vi nu får en uppväxande generation som har den föreställningen att pojkar/män är en sämre sort.

 

 

OBS P1 2016-05-30

Aase Berg ”Bergsbestigarmän och djungelkvinnor.

”Så korkade är inte ens män.”

Kommentar: Jo jag kan också undra över vad det skall vara bra för att riskera livet på bergstoppar och då får man hör att det är kopplat till män. Sedan hittar hon en verklig hjälte. En som tog sig fram i djungeln efter en flygolycka. Och denna riktiga hjälte är kvinna.

 

Dagens Nyheter 2016-05-27

Moralen och miljarderna.

…medan Linda Portnoff den 21/4 skrev om finanskrisens manliga ansikte.

 

Kommentar: Exempel på att det som är negativt kopplas ihop med män. Det som är positivt kopplas aldrig ihop med män. Är det någon som hört talas om ”den medicinska utvecklingens manliga ansikte”?

Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan 2016-04-18

Reportageserie. Killsnack, om män och våldtakter.

”Det finns generellt ett dysfunktionellt sätt att umgås och kommunicera på pojkar emellan.”

”Hela språket är uppbyggt kring att förnedra kvinnor som inte gör som män vill.”

Kommentar. Vilken värld lever de i?

Svenska Dagbladet 2016-04-17, Kultursidan

Apropå Mehmet Kaplans bravader. ”Skandalerna kring Markligt Motståndskraftiga Misslyckande Manliga Ministrar.”

Kommentar: Om det nu är okänt för SvD kan jag tipsa om några kvinnliga ministrar som det inte gick så bra för.

Detta är ett exempel på att när någon gör något dåligt bskall det framhållas att det var en man. Precis som Avpixlat när de skriver om invandrare.

Rapport 2016-04-05

”Är det grabbigt?”

Reporter i Rapport apropå Swedbanksledningens märkliga privata affärer.

Kommentar: Det var denna dagens mansförakt. Det som är negativt kopplas till män. Tur att VD inte var jude för då hade de väl frågat om det var typiskt för judar att driva bank på det sättet.

 

SVT Forum 2016-03-08. Kvinnors makt och inflytande.

Återigen denna Ebba Witt-Brattström

I en diskussion på kvinnodagen om kvinnors makt och inflytande framträdde Ebba Witt-Brattström i ett panelsamtal. Ledord när hon talade om män var, sexism, mansgris, bedårande as och någon man hon talade om var dryg och en annan borde bytas ut mot en kvinna.

Ledord när hon talade om kvinnor var fullständigt briljant, duktig och riktig expertis.

Dessutom fick vi veta att män inte kan diskutera litteratur.

I denna panel satt statsrådet och jämställdhetsminister Åsa Regnér och jamsade med och hade inget att ifrågasätta.

Det är just det som är det allvarliga i dagens debatt. Om det bara är några feminister som bekräftar varandra så kunde man låta det vara men detta TV-sänds och genom jämställdhetsministerns närvaro ges arrangemanget legitimitet. Det extrema blir det normala. Att förakta män blir norm.

 

Tidningen Senioren

Stina Dabrowski kritiserar Claes Elfsberg i tidningen Senioren:

Det är i en stor intervju i tidningen Senioren som Stina Dabrowski kritiserar Claes Elfsberg för hans vilja att fortsätta jobba efter 67 års ålder:

– Han vill bli sedd, sedd, sedd. Men vem ser hans barn? Jag skulle vilja säga till honom ”Lilla gubben, du är jätteduktig men vi har också andra roller i livet. Du är ersättningsbar i rutan men inte för dina barn.”

Kommentar: ”Lilla gubben” och ta hand om Dina barn. Tänk om en man sagt det om en kvinna!

Helsingborgs Dagblad Kulturdelen 2016-01-24

Ebba Witt Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning, tilldelades sex sidor i Helsingborgs Dagblad.

Det handlar naturligtvis om män, fast hon bemöter dem som andra människor. Hon ”har inget gullefilter”. Hon är uppvuxen med kvinnor. Det är ju utmärkt.

”Därför är inte jag, som de flesta jag känner, både män och kvinnor, inövad i att tassa runt en pappa för att han inte skulle dra in lördagsgodiset eller ge sig på mamman.”

”Där beskriver hon kulturoffentligheten som delad av en ”Berlinmur”. På ena sidan släpps bara män in. samt kvinnor som beundrar män och därmed kan bidra till upprätthållandet av Kulturmannens status. På kulturkvinnans sida, ”den fria zonen, väster om Berlinmuren” råder däremot demokrati, inget visumtvång, inga militärparader. Invånarna är ”bitextuela” eller ”helbildade”, det vill säga de läser både kvinnliga och manliga författare. Man har aldrig tråkigt och man frågar aldrig Pappa om man får tänka fritt.”

Kommentar: Ett exempel på hur män beskrivs negativt och kvinnor positivt. Är det det som menas med att vara professor med genusinriktning.

Magasinet Arena 2015-02-27

Jenny Damberg: Förbjud män – inte barn – på krogen

 
"Själv kan jag inte påstå att jag älskar vare sig offentlig amning eller lösspringande barn. Men jag undrar ändå varför det är just de här fenomenen som ska ifrågasättas. Det finns ju det som är värre. Vuxna män, till exempel. Är det något man som krögare, över lag, borde skydda sina gäster ifrån så är det män."

 

Kommentar: Magasinet Arena är ledande vänsterwebbsajt

 

Sveriges Radio P1 OBS  2015-12-17

”I synnerhet män är ofta redigerade småbarn”

”Den manliga infantiliteten”

Helsingborgs Dagblad 2015-12-12

Krönika Tjerstin Thorsén

 

Handlar om en bil för 1,3 miljoner som är som ett fyrverkeri.

”Vidundret fick skribenten att brista ut i ett spontant asgarv när han (förstås en man) provkörde den. ”

 

Kommentar: Ett exempel på temat – Sådana är de, männen, en sämre sort som slösar med pengar och förstör miljön.

 

 

  Matilda Andersson Aftonbladet 2015-11-17:

 

Det är långt ifrån alla män, men …

.-  - -- --  Men de är vidriga ­exempel på en kvinnosyn som fortfarande finns och som vissa ­njuter av att skylta med.

 

-        -  -  --  --  -  -  -

 

 (Och satan vad jag hoppas att de där grabbarnas kvinnosyn inte ­sitter i generna.)

 

Kommentar: Artikeln handlar om några grabbar som burit sig illa åt. Det är väl så man ser vilken grupp som är underordnad, Den som är underordnad får svara för gruppen. ”Sådana är dom” säger man när man ser någon som gjort något man inte bör. Sådana är dom romerna eller sådana är dom muslimerna. Nu kräver ju anständigheten att man inte generaliserar om romer eller muslimer eller andra folkgrupper. Men det anständighetskravet gäller tydligen inte feminister som uttalar sig om män. 

 

Insändare Helsingborgs Dagblad 2015-10-11

När Du blir färdigutbildad inom Ditt ickekvinnodominerade yrke ska Du inte vänta på din tur. ----------Kanske, bara kanske vänder då kollegorna samma rygg till den där hormonstinne chefen som anser sig ha rätt att bestämma över allt och alla bara för att han är man. ---------. Ett annat kanske troligare utfall är att chefen sitter kvar som han alltid gjort. bara för att han är man, vit och aggressiv.

Kommentar: Visst detta är bara en insändare, men dock särskilt framlyft av tidningen. detta är ett exempel på hur nervärdering, kritik och förlöjligande av män har blivit legio.

 

Radio P1. God morgon världen 2015-09-27

Viveka Risberg Swedwatch: För att undvika skandaler där företag agerar oetiskt bör det komma in fler kvinnor i styrelserna.

 

Göteborgsposten 2015-09-27

Anna Mannheimer: Det är män! Det är alltid, alltid män.

Krönika

------------

Sverige – vi har ett resultat; Det är män! Det är alltid, alltid män.

Allt för länge har våra politiker stoppat huvudet i sanden och vägrat inse det växande problemet: Nämligen mäns dåliga självförtroende kombinerat med en grandios självbild, oförmåga till empati, toppat med lika delar aggressivitet och dålig uppfostran.

Där har ni roten till det onda.

---------------------

Vilka det är som ställer till mest skada i samhället och vad dom har för likheter. Och då blir tyvärr svaret – Det är män!

Kommentar: Ytterligare ett exempel på att den enda grupp i samhället som det är helt OK att hetsa mot är män.

RFSU lanserar nya preventivmedlet Gubbelax

Uppdaterad 2015-09-23

 

Det nya preventivmedlet Gubbelax är ett motmedel mot oönskade graviditeter och är framtaget för makthavare. Gubbelax är ett kunskapshöjande och propplösande läkemedel som behandlar maktmissbruk, politisk ovilja och förlegade uppfattningar om ungas sexualitet.

Det nya preventivmedlet Gubbelax är ett motmedel mot oönskade graviditeter och är framtaget för makthavare. Gubbelax är ett kunskapshöjande och propplösande läkemedel som behandlar maktmissbruk, politisk ovilja och förlegade uppfattningar om ungas sexualitet.

Kommentar: Ett exempel på hur negativa egenskaper kopplas ihop med män.

Radio P1 Konflikt 2014-12-20

 ”Vad är feministisk utrikespolitik.”

Män: Våld, övergrepp, vapenfixerade, hämndlystna.

Kvinnor: Långsiktigt tänkande, konfliktlösande, ser människor, ser fredliga lösningar

Margot Wallström: ”Man skall inte generalisera men kvinnor står ofta för det långsiktiga och förebyggande.”

 Gudrun Schyman i Almedalen 2015 SVT 2

Män i politiken ägnar sig åt pittmätning

Män är buffliga

Män i politiken är där för att skaffa sig positioner, kvinnor för att uträtta något.Maria Ludvigsson, ledareskibent på Svenska dagbladet håller med.

Aftonbladet 2015-06-09

Nu är det hög tid för de skrevande männen att öppna sina plånböcker

Det föreställer Europas mäktigaste fotbollspampar. En korvfest av betydande mått: Sexton svartklädda gubbar i den övre medelåldern. På den främre raden skrevar herrarna så brett att det finns skäl att misstänka ett epidemiskt utbrott av pung- klåda. Bredast skrevar han med störst makt, ordföranden Michael Platini.

Till gubbarna på fotografiet finns därmed bara en rimlig sak att säga:

Stäng igen benen och öppna plånboken.

 Svd Brännpunkt 2015-05-12

Machokulturen är en belastning

-----------------------------------------.

av en grabbig attityd och ett tufft arbetsklimat

----------------------------------------

LARS BERGQVIST

ordförande Byggcheferna

JOHAN LINDHOLM

förbundsordförande Svenska Byggnadsarbetareförbundet

Kommentar: Här används ordet grabbig för att beteckna något negativt. Kan någon tänka sig att någon skulle tala om ”en tjejig attityd” som något negativt.

Dagens Nyheter 2015-04-28

Stina Oscarson: Kvinnor har i alla tider tvingats använda huvudet och inte vapen

Kommentar: Veronica Palm är riksdagsledamot för socialdemokraterna.

Dagens Nyhetet 2014-11-24

Mediehingst

Kommentar: Malou von Sivers fick Stora Journalistpriset. Vissa (män) ansåg att hon inte var värd detta pris .Dessa kallas av DN journalisten Åsa Beckman på DN´s kultursida för ”mediehingstar”.

Kommentarer

Elina

22.04.2018 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat