28. nov, 2016

Har Centerpartiet någon flyktingpolitik?

Centerpartiet har lanserat sig som det invandrar- och flyktingvänliga partiet. Det har under några år varit uttalanden av typ nybyggarlandet Sverige, öppna gränser och partiet talade t.o.m. om att vi skulle ta emot dem som ville lämna sina länder på grund av fattigdom. Och Annie Lööf var tydlig med sitt ”Kom hit!” Höjdpunkten var kongressen förra hösten då det var ren halleluja stämning för flyktingmottagande. Inga problem skymtade. Det var vid en tid då det kom 10.000 per vecka.

Centerpartiets profil var alltså mycket klar och tydlig och klart avvikande från övriga allianspartier. Miljöpartiet tvingades kompromissa i regeringen och det är väl ingen djärv gissning att en del miljöpartister gick över till Centerpartiet.

Vad har sedan hänt med partiets politik? När ett parti har en så klar profil i den fråga som dominerar politiken då borde den ju dominera i partiet. Så var det i jultalet 2015 där Annie Lööf talade om öppna gränser. Men redan i talet på kommundagarna i februari 2016 hade flyktingtemat tonats ner och Annie Lööf talade om öppenhet men då gällde det bara inom EU´s gränser. Det viktiga partiledartalet i Almedalen handlade om problem i invandrartäta områden men inte om kritik mot gjorda åtstramningar. I partiledarens sommartal nämns frågan inte. På partiets hemsida kan man visst hitta uppgifter om partiets politik på området men det är inget som fått någon framträdande roll.

I Tv-utfrågningen ”Rakt på” härom veckan med Annie Lööf försökte Lööf till varje pris undvika att svara på frågorna men en gissning är att gränskontrollerna vid Öresund inte skulle förändras om Centerpartiet fick bestämma. Dock ogillar partiet att gränskontroller behövs men det gör ju alla andra också.

Vad är då kvar av politiken förutom allmänna uttalanden om en positiv inställning till flyktingar? En sak är kravet på att medge anhöriginvandring, ett krav som även Kristdemokraterna och Liberalerna har. Det andra som är kvar är ett mycket bestämt fasthållande vid asylrätten. Men vad är asylrätten värd om man hindrar människor från att komma hit och utnyttja denna asylrätt.

Är det ett dubbelspel? Försöker man fånga in de flyktingpositiva utan att stöta bort de flyktingrestriktiva eller håller partiet på att skapa förutsättningar för att byta politik?

Alltså, frågan kvarstår; vilken är Centerpartiets flyktingpolitik?

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat