31. okt, 2016

Nej, Vänsterpartiet har inte städat klart

    Insänt Helsingborgs Dagblad 20160929, ej publicerad

Vi är inga Stalinkramare säger Vänsterns Peter Ahlbom och Ingrid Mattiasson Saarinen på Opinion den 27 september. 

Skribenterna försöker ge bilden av ett parti som blev demokratiskt när CH Hermansson (som verkligen varit Stalinkramare) blev partiledare 1964. 

Visst inleddes en process 1964 bort från kommunism men den processen har gått väldigt långsamt och är ännu inte helt klar. 

Ännu 25 år senare, 1989 hyllade partiet de kommunistiska diktaturerna i öst. Partiet deltog i DDR´s 40 års firande och t.o.m. den groteske diktatorn Ceausescu i Rumänien hyllades. Så föll då diktatorerna och folket jublade och då var det inte så lätt att vara kommunist. Då tog man bort ordet kommunist ur partinamnet, men inte ens det var självklart. En stor ståndaktig minoritet ville fortsätta som kommunister. 

En del av Sveriges internationella bistånd slussas vidare av partierna. Vänsterpartiet ger sin del till bl.a ett colombianskt kommunistparti som använder pengarna till ”marxistisk-leninistisk träning”, till terrorgruppen ”Den demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP)” och till den Putinkopplade separatistgruppen Borotba i Ukraina. 

Här i denna tidning, 2 juni, försöker Vänsterpartiet i Helsingborg försvara vänsterregimen i Venezuela som inte bara störtat detta oljerika land i misär utan också förföljer de oppositionella. 

Förre partiledaren Lars Ohly kallade sig kommunist och först när han insåg att det inte var någon publikfriare så slutade han med det. 

Och nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt, som verkar så snäll och god när han delar ut bidrag åt barn, gick i sin ungdom in i organisationen Kommunistisk Ungdom.

När Vänsterpartiet talar om sin historia så handlar det om hur de skall kunna dölja så mycket som möjligt. När vi i Liberalerna talar om vår historia handlar det om rösträtt, demokrati mot kungamakt, kvinnors rätt till utbildning och yrken och om kunskapsutveckling och internationellt samarbete. Det är mycket roligare att vara liberal.

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat