10. okt, 2015

Decemberöverenskommelsen och Kd

Detta var en helt rätt överenskommelse. Nyval borde inte alls funnits på kartan. Svenska folket har röstat fram en riksdag. Det är då riksdagens uppgift att se till att landet kan regeras. Man kan inte gå tillbaka till väljarna med att det här valet Ni gjorde blev inte bra, Ni får göra om det. Nyval skall användas om något helt nytt och oväntat inträffat så det läge som var vid valet inte längre gäller.

Överenskommelsen gäller formerna och inte politiken. Oppositionsrollen förändras därför inte. Det blir med denna överenskommelse mer konsekvens i politiken. Släpper man fram en regering som inte har majoritet i riksdagen måste man ge den regeringen möjlighet att verka. Vill man inte det får man helt enkelt se till att det blir någon annan regeringskonstellation (vilken det nu skulle vara).

 Tänk situationen med en borglig regering efter nyval och den regeringen inte heller fått igenom sin budget. Så kan vi inte ha det

 Vilka är alternativen till Decemberöverenskommelsen? Mellan raderna kan man läsa att en del vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Men säg det då! Och i så fall skulle ju inte en socialdemokratisk regering släppts fram.

 Det andra alternativet är en kompromissbudget. Många säger det, vi skulle sett till att få något i utbyte. Men vill vi verkligen ha en stor kompromiss där det inte går att klara ut vad som är borglig och vad som vänsterpolitik. Samtidigt hör jag från många håll att det måste bli klara linjer i politiken. En samförhandlad budget vore motsatsen till klara linjer.

 Sverigedemokraterna framställer sig gärna som det enda oppositionspartiet. Det är ju bara ett propagandatrick de kör, men med en samförhandlad budget hade det varit sant. Då hade Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet varit den enda oppositionen i svensk politik.

 Dessutom, oavsett vad man tycker om innehållet så står man för ingångna avtal. Kristdemokraternas avtalsbrott är allvarligt och gör att det inte går att lita på partiet längre. Deras förtroendekapital är förbrukat och politik är i förtroendebranschen.

 Ledaren för motståndet mot överenskommelsen, Sara Skyttedal, står i kongressalen inför alla delegaterna och skålar i champagne när beslutet kommit Det är att håna den egne partiledaren och alla andra delegater som ville ha den kvar. Väx upp!

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat