22. aug, 2015

Hade FP låtit en kvinna sitta kvar?

Att Jan Björklund är man kan vara en orsak till att Folkpartiet inte sparkar honom som partiledare skriver statsvetare Jenny Madestam.

Så kom det då, kvinnokortet. Jag förstår inte varför det dröjt så lång tid. Män som inte är avskedade är det för att de är män. Kvinnor som får kritik och inte har de positioner de tycker de borde ha är missgynnade för att de är kvinnor.

Det finns faktiskt en alternativ förklaring till att Björklund föreslås sitta kvar, nämligen att han är det bästa alternativet. Han företräder partiet på ett utmärkt sätt . Han är en av Sveriges stora reformatorer. Han har gjort en jätteinsats för att rädda vår skola. Han har fört upp försvarsfrågan på ett bra sätt. Brister helt klart. Som partiledare är han ytterst ansvarig för den katastrofala valrörelsen där folkpartiet försökte bli en borglig variant av Feministiskt Initiativ. ( Detta har jag skrivit om här under artiklar 2014 med rubriken "Partiledningen övergav liberalismen".)  Oförlåtligt förvisso men den närmsta omgivningen i partiet vill ju gå ännu längre.

Nu vinner man inte framtida segrar på gamla meriter. Det folkpartiet måste göra nu är att fortsätta med skolreformer på den inslagna vägen, ta tag i invandringspolitiken så att flyktingar får hjälp på annat sätt än att en halv miljon kommer hit på några få år, återerövra frihetspolitiken genom att skippa feminismen och kvoteringstänkandet och statliga styrandet av familjer och bli ett jämställdhetsparti och reformera bostads- och arbetsmarknadspolitiken.

Jag är inte alls säker på att Björklund kommer att ta tag i allt detta. Något av det men inte allt.  Om någon vet någon som bättre skulle kunna leda partiet så kom med det namnet. De tre f.d. statsrådskollegerna skulle dra partiet åt fel håll.

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat